Civilizatia antica...rau de tot

Desi sunt un impatimit al fotbalului (sunt microbist, nu fotbalist ), ma simt fortat de idignare sa abordez dintr-un alt unghi calificarea echipei FC Timisoara in play-off-ul UEFA Champions League, dupa 0-0 acasa si 2-2 in deplasare, cu Shakhtar-ul lucescian. Sigur, nimeni nu poate pune la indoiala sudoarea jucatorilor si performanta lor, dar acest meci confirma un lucru stiut de cand pilula si caciula: civilizatia "la suprafata" lipseste in Romania, preferand sa zaca impasibila in siturile arheologice, in subteran.

Manati de ura si frustrarea provocata de retrogradarea Poli Timisoarei in anul 1987, retrogradare semnata Mircea Lucescu, fanii banateni (auto-proclamati cei mai civilizati din tara) s-au dedat la cele mai josnice moduri de a-si refula sentimentele negative. Banner-ul "Banateanul pe un` se duce, ii da m... lui Il Luce" m-a socat nu prin continutul lui. Sunt obisnuit cu mesaje gibonesti si mai si, dar si cu ironiile subtile de prima mana. Ce m-a socat este cum romanul, el, romanul, fie ca e vorba de Gica Taish sau de Traian Basescu (orice asemanare este pur intamplatoare, all rights reserved.) are integrat in materialul genetic dorinta de a se arunca cu capul inainte in declaratii/mesaje/SMS/MMS/scrisori de dragoste/biletele/samd defaimatoare la adresa oricui ii sta in cale, indiferent de patura sociala din care provine sau de realizarile pe orice plan vreti dvs, doar de dragul de a se burzuli si de a avea el "the last word" si "the upper hand". Sa nu luati partinitoare aceasta indignare a mea, nu are nimic de a face cu echipa favorita, cu etnia, rasa, etc. Dar de la a-ti arata muschii si a-i mozoli libidinos in fata camerelor si pana la a injura pe fata un om care a fluturat steagul Romaniei pe Olimpicul din Roma si care a adus pe buzele strainilor alte cuvinte la adresa romanilor decat "tigan", "ciorditor", "garoi", "smecheras", "incult" si care mai are pe deasupra si o varsta venerabila SI probleme cardiace, e cale lunga-drum de fier!

Aici, vreau sa fac legatura cu un alt eveniment tot din sfera fotbalistica, care mi-a provocat o criza de hipertensiune, si anume reactia stimatilor ziaristi de la ziarul "Adevarul" la asa-zisul banner jinitor afisat de Peluza Sud a Stelei prin care dezveleau in fata intregii lumi un banc antic si de demult. Nu are rost sa reproduc continutul bannerului, este irelevant pentru scopul acestei postari. Ceea ce este de neconceput e titlul mare flendurat pe prima pagina a "Adevarului de seara": UNGARIA, IARTA-NE! Articolul a fost o insiruire de linguseli, boceli, smiorcaieli si auto-critica jenanta care m-a determinat sa rup pagina si sa o arunc in cosul de gunoi din metrou, plin, dealtfel, cu aceeasi tiparitura scarbavnica. De asemenea, a fost o confirmare mai veche de a mea si anume ca Dan Chiotea, redactorul ziarului cu pricina, este o badoaga plutitoare in Marea Mass-Media, care nici reciclata nu ar merita sa fie. Domnul si-a luat pe umeri povara cuvantului intregului popor roman si a inceput sa linga presul panonic al vecinilor, aducand injurii fratilor lui romani (frati care, sunt sigur, s-au dezis de o asemenea rubedenie) cu apelativul "stelisti descreierati".

Vesnica intrebare de final ramane: Se va ridica romanul din situl arheologic si va vedea lumina civilizatiei sau va ramane ingropat in glodul infect al caracterului sau? Chiotea,astept urmele de saliva la presul lui Lucescu.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

5 Response to "Civilizatia antica...rau de tot"

  1. Dudă Ver.DE Says:
    6 august 2009 la 02:26

    nu.mi place să spun asta, dar ai dreptate.
    nu.mi place nici să fiu de acord cu tine, dar sunt ... :-))
    probabil sg lucru pe care ţi.l dezaprob e întrebarea de final ... hai, că şi tu eşti român. unii mai evoluăm. ştiam amândoi ce mult iubim noi Steaua. :-))

  2. Anonim Says:
    6 august 2009 la 07:05

    frumos scris; un articol demn de pus in ziarele nostre de sport care s-au intrecut in a minimaliza pe parcursul anilor esecurile altora in fata echipelor nostre cu acceasi ardoare cu care au minimalizat succesele nostre pe plaiuri romanesti sau in deplasare.
    daca tot am ramas in pozitia echer ( perfecte pt a linge prima gaura pe care o intlnim in cale) sa continuam pe aceeasi linie...:)) ca geniu , ca si prostia cere consecventa !

  3. Alex says:
    6 august 2009 la 10:36

    Good and I agree with anonim.

  4. Anonim Says:
    7 august 2009 la 00:40

    ai uitat sa adaugi, andrei ,la descrierea lui Nea Luce, acolo la realizari cred ca se pune si un fiu extra super trendy frumos cel mai sexy selectioner din istoria nationalei, o sa ma opresc cred ca ajunge :))
    acelasi stil al tau inconfundabil de a scrie cu care noi, peluza suntem familiarizati :))
    in rest habar nu am cine e dan chiotea =)))))

  5. Anddraaa says:
    7 august 2009 la 03:00

    Bãi, eu mi-am amintit ca trebuie sã mã iei la un meci de fotbal. Pãi asta-i treabã, mãi Andrei?

Trimiteți un comentariu